Overleef je of inspireer je?

‘A leader leads by example, not by force’ (Sun Tzu).

Deze uitspraak geeft kernachtig aan wat leidinggeven van je vraagt: bereid zijn een voorbeeldfunctie te vervullen. Want alles wat je als leidinggevende doet of zegt, zie je terug bij je medewerkers.

Deze uitspraak geeft ook aan dat voorbeeldgedrag meer oplevert dan afdwingen. Jouw voorbeeld en jouw vertrouwen in de ander zijn doorgaans voldoende om je eigen medewerkers te inspireren om uit zichzelf het juiste te doen.

 

Maar hoe geef je het juiste voorbeeld in periodes van extreme drukte?

De stap naar ‘niet te veel nadenken, buffelen en overleven’ is dan snel gemaakt. De vraag is wat doe jij tijdens een periode van grote drukte: overleef je of inspireer je?

 

Wanneer je aan het overleven bent, ben je vooral bezig met volhouden door de (te) grote last, die op je schouders ligt.

Je laat zien hoe groot je doorzettingsvermogen is en waar je (zelfs als je overvraagd wordt) toe in staat bent. En als je geen andere keuze hebt, is ‘kunnen overleven’ een belangrijke en waardevolle kwaliteit.

 

Wanneer je inspireert, breng je de ander op ideeën en raakt de ander sterk gemotiveerd om iets vergelijkbaars te gaan doen.

De ander ziet bijvoorbeeld hoe jij zaken aanpakt, hoe je reageert of hoe je over anderen spreekt en dat inspireert en motiveert de ander. Zelfs zonder dat je daar met de ander over spreekt.

 

Een ander inspireren is niet moeilijk.

Je hoeft niet allerlei wijsheden te vertellen of bijzondere dingen te doen. Je inspireert door een voorbeeld te zijn. Een voorbeeld, waarvan iedereen ziet en voelt dat het klopt en dat het goed is voor zowel de mensen als voor het bedrijf. Als leidinggevende verenig je immers deze twee belangen.

 

Het is praktisch onmogelijk om een ander te inspireren als je zelf aan het overleven bent.

Een ander ‘zien overleven’ inspireert maar weinigen. En dat maakt het lastig voor een sector waarin het met enige regelmaat erg druk is en het de norm lijkt te zijn om die drukte vooral te accepteren.

 

Bedenk dat het ook je taak als leidinggevende is om te laten zien aan je collega’s hoe het anders kan.

Laat zien hoe het mogelijk is om veel werk met elkaar te verzetten zonder jezelf en elkaar te overvragen. Want dat voorbeeld inspireert wel!

 

Wees daarom alert op het verschil tussen ‘doorzetten’ en ‘overleven’.

Wanneer je te vaak of te lang achter elkaar voor je gevoel aan het overleven bent, is het tijd om uit te zoeken hoe je hier anders mee om kunt gaan en om dit ook in praktijk te brengen.

 

En wees je ervan bewust op welke punten je een voorbeeld wilt zijn voor je collega’s.

En leef daar zoveel mogelijk naar. Want leidinggeven vanuit je eigen principes, geeft jezelf een goed gevoel, het versterkt je eigen leiderschap én het maakt het leidinggeven niet alleen effectiever, maar ook plezieriger.

 

Kortom: je bewijst jezelf, je collega’s en het werk een dienst als je meer ruimte maakt voor jouw inspirerende leiderschap!