Over Hanneke

“De ontwikkeling van leidinggevenden is direct te vertalen naar concrete bedrijfsresultaten”

In het jaar 2000 gaf ik voor de eerste keer een cursus aan leidinggevenden uit agrarische bedrijven. De directe relatie tussen effectief samenwerken en het halen van bedrijfsresultaten, de kracht van de korte, informele lijnen en het samen de handen uit de mouwen steken, spraken mij erg aan. De resultaten mogen er zijn: wanneer ik mij voor de eerste keer bij de receptie meld, ben ik vaak onder de indruk van de bijzonder mooie bedrijven in de agrarische sector.

Het doel van mijn trainingen is altijd het effectiever functioneren, zodat je als leidinggevende met meer gemak en plezier resultaten kunt behalen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de ontwikkeling van leidinggevenden direct te vertalen is naar concrete bedrijfsresultaten.

Bij de ontwikkeling van leidinggevenden uit het middenkader (voormannen en teamleiders) gaat het daarbij vaak over het versterken van hun zelfvertrouwen en het vergroten van hun communicatieve vaardigheden. Maar ook over het effectief kunnen gebruiken van bijvoorbeeld werkoverleg of functioneringsgesprekken. Tot slot wordt in toenemende mate een beroep gedaan op hun vermogen focus te behouden en prioriteiten te stellen in drukke periodes op het werk. Deze drukke periode vragen ook van hen dat zij optimaal delegeren.

Bij de ontwikkeling van bedrijfsleiders en loodsmanagers gaat het vaak over het behouden van focus in de veelheid, die er op hen af komt en het bewust werken aan de ontwikkeling van het middenkader. Deze zaken zorgen er voor dat de productieafdeling of de locatie ondanks de toenemende werkdruk ook in de toekomst goed blijft functioneren.

Voor directieleden gaat het vooral over wat de groei van het bedrijf van hen vraagt zowel richting het hoger kader als het middenkader.

Over mezelf

Ruim 35 jaar geleden studeerde ik af als psycholoog aan de universiteit van Leiden, waarbij ik extra vakken had gevolgd over organisatieadvies. In de jaren daarna heb ik de nodige aanvullende opleidingen gevolgd: enerzijds op het gebied van organisatieontwikkeling en anderzijds op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Ik geloof sterk in ‘een leven lang leren’ en geef mezelf vrijwel ieder jaar een cadeautje in de vorm van een cursus of opleiding. Het volgen van cursussen houdt mij scherp en geeft mij inspiratie, die ik graag weer gebruik voor de cursussen, die ik zelf verzorg binnen de sector.

Naast het geven van cursussen en het voeren van adviesgesprekken, schrijf ik graag. In 2008 heb ik het boek ‘Personeelsbeleid voor het MKB’ geschrevenen, waarin ik de personele groei van MKB bedrijven heb beschreven.

In de periode 2011- 2016 schreef ik regelmatig artikelen voor het vakblad de Bloemisterij en zo af en toe verschijnt er een artikel van mij in een van de andere vakbladen.