E-learning ook voor leidinggevenden de moeite waard!

In maart stond het Tijdschrift voor Coaching in het teken van techniek en coachen. Onlangs ontving ik van de Volkskrant een aparte bijlage, die volledig ging over de invloed van techniek op ons leven. Ongetwijfeld geen toeval, want het thema van de maand van de Filosofie (april 2014) is ‘Mens & Techniek’.

Goede redenen dus om mij hierbij aan te sluiten en het ook over techniek te hebben. De afgelopen maanden heb ik mij namelijk verdiept in de mogelijkheden van E-learning als aanvulling op mijn huidige cursusaanbod.

 

Zo heb ik zelf een workshop over E-coaching en een cursus met behulp van Blended Learning gevolgd. Verder heb ik een E-werkboek ‘Functioneringsgesprekken
voorbereiden’ geschreven en een aantal deelnemers uit één van mijn groepen hiermee kennis laten maken. En over het resultaat van al deze ervaringen ben ik
in positieve zin verrast!

 

Mijn grootste verrassing zit in de toegevoegde waarde van E-learning

Dezelfde lesstof behandelen in een groep of via E-learning levert verschillende resultaten op. Minder reistijd of meer flexibiliteit worden vaak genoemd en kunnen natuurlijk ook een voordeel zijn, maar wat mij betreft zijn dat niet de beste redenen om te kiezen voor E-learning. Het gaat bij het kiezen voor E-learning veel meer om de vraag wát iemand wil leren. De voordelen op de inhoud zijn interessant.

Blended learning combineert de voordelen van twee werelden

Eén van mijn conclusies is dat door de juiste combinatie van E-learning en een traditionele cursus deelnemers hun rendement uit cursussen kunnen verhogen.

Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het verder versterken van het reflecterend vermogen en het intensiever begeleiden van deelnemers om eigen gewoontes te veranderen. Daarnaast levert E-learning een zelf geschreven naslagwerk op. Een naslagwerk dat ook lange tijd na afloop van een cursus nog van nut kan zijn.

 

Er is natuurlijk veel meer over te zeggen.

Niet voor iedereen en niet voor alle leervragen is deze combinatie een aanrader. En mijn zoektocht op het gebied van E-learning voor leidinggevenden uit de
agrarische sector is dan ook nog niet afgerond.

Maar op dit moment sluit ik mij graag aan bij hen, die zeggen: “Het gaat niet om een ja of nee tegenover techniek. Ontwikkelingen op het gebied van techniek
gaan door en het gaat vooral om de vraag hóe je er mee om wilt gaan”.

Op 1 juli bied ik daarom een gratis workshop aan voor alle  directieleden, managers en P&O’ers van agrarische bedrijven. Kijk onder het kopje ‘Nieuws’ voor meer informatie.